sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Queen Elizabeth NP, From dusk till dawn

Kuka siella
Herasin pimeessa, joku elain kaveli teltan takana. Se eteni toisen teltan luo, arvelin antiloopiksi. Se pyori siina, tuli yha uudelleen takasin ja kuulu jotain rahinaa ikaan kuin se olis ollu kiinnostunu mun teltan yhesta nurkasta. Otin rauhas, koska mulla ei ollu ruokaa teltas. Vaan eikos perkele. Pussillinen suklaata oli unohtunu just siihen nurkkaan. Perkele. Ja viela hetken kuluttua se elain meni kauemmaks ja ulvahti. Hyeena. Voi paska. Mika aloittelijamainen moka. Hyeena on aika pelkuri, mutta sen hajuaisti yltaa 7km paahan ja sita kiinnostaa ruuan haju. Ei ole tavatonta etta se tulee teltasta hakemaan ruokaa, ja se on opportunisti. Jos ruokaa on tarjolla, se ottaa sita.

Suunnitelma
Olin puolisen tuntia liikkumatta ja mietin mita tehda. Hivutin kateni makuupussista ulos ja katsoin kelloa. Kolme yolla. Pitka yo tiedossa, muttei tylsa. Hitaasti, hitaasti kurkotin jalkopaahan aaneti, nappasin pullon jossa oli liraus hyttysmyrkkya jaljella. Tama kirveltaa silmia hetken ja sumentaa hajuaistin, ja saan aikaa miettia tarvittaessa seuraavaa siirtoa. Otin kannykankin kasille ja valmistauduin laittamaan sen taysille soimaan ja heittamaan sen teltasta hamaykseksi. Minuutit kuluivat.

Pohdiskelua
Mietin pitkaan pitaisko heittaa karkkipussi teltan ovesta niin pitkalle kuin jaksaa, mutta se olisi ollut ehka typeraa. Jos hyeena olis tajunnut etta se tuli teltasta, se olis tullut kenties hakemaan lisaa. Jatkoin odottamista. Rahina toistui valilla, toivoin etta leijonat tulisivat ja hatistaisivat hyeenat tiehensa, valilla niita oli nimittain pari kolme aanista paatellen.

Leijonat tulivatkin leirin lahelle neljan maissa, mutta hyeenat pysyivat leirissa. Jossain valissa kuulin tuttua aanta, virtahepoja. Katsoin verkkoikkunasta ja havaitsin kaksi hippoa 20m paassa. Silloin menin teltan nurkkaan, nappasin voimakkaasti rahisevan karkkipussin ja tungin sen minigrippipussiin. Sen sulkeminen ilmatiiviisti vei pitkaan, koska pussi oli vanha. Onnistuin kuitenkin, ja suihkuttelin kaiken hyttysmyrkyn teltan siihen nurkkaan. Ei sita paljoa ollut kaikeksikaan, mutta kenties vei mielenkiinnon hyeenoilta kun makeuden tilalle oli tullut paha myrkyllinen haju.

Dawn
Niin siina kavi ettei hyeenat tulleet enaa lahelle telttaa, mutta silti kuulin valilla teltan reunasta saman rahinan. Toivoin etta se olisi pelkka lisko tai iso otokka, mutta todellisuudessa en tieda vielakaan miten paljon niista aanista aiheutti hyeena ja miten paljon jokin muu. Eli kaviko hyeena pelkastaan pyorimassa siina, ja oliko se rahina jonkin muun aikaansaannosta. Oli miten oli, yo oli keskivertoyota kiintoisampi, ja aamulla oli ihan sama mika aanen aiheutti, oli mukavaa olla yhtena kappaleena kun aurinkokin taas paistoi.
Lintuja aamunkoitteessa